Traditionernes holdeplads
Når man er beboer på kollegiet hedder man alumne. Den ene alumne, der er tovholder og ordstyrer til kollegiemøderne, er IC – Inspector Collegii. IC holder venligt de andre alumner i ørerne og sørger for, at blandt andre ølkusken, fyrsteportrættøren og floristen husker at udføre deres pligter og hverv. Det er også hende eller ham, du vil møde til en samtale, hvis du søger om optagelse på kollegiet. IC er en alumne, der har boet på kollegiet mindst et år, og IC sidder på posten et år fra januar til januar.
Kollegiet har dog en flad beslutningsstruktur, og IC kan ikke føre ting igennem uden først at fremlægge sin sag for kollegiemødet, der består af alle kollegiets alumner.
Søger man ind på kollegiet skal man være forberedt på, at man kommer til at indgå i et forpligtende fællesskab, der inkludere daglig madordning, faste huslige arbejdsopgaver og selvfølgelig en rengøringstjans i ny og næ! Man skal heller ikke være bange for at opløfte sin røst i frimodig sang, for højskolesangbogen er et yndet våben mod tristesse og kedsomhed i kollegielivet. Dog er skønsangen oftest forbeholdt festlige lejligheder. Kollegiemødet er sådan en fest, hvor halsene blive skrålet ømme og ånden inspireres af rødvin og sang. En gang om måneden (anden torsdag) afholdes der møde om kollegiets dette og hint. Men det er ikke bare et hvilket som helst møde. Fint tøj, en tre-retters menu og mere eller mindre lystsluppen sang kendetegner disse skruppelløst glade aftener. Det bliver pludselig meget sjovere at tale om opvaskeforsømmelser eller hjørneroderi, når stemningen er høj.
En gang vartovianer, altid vartovianer
Der er et hav af andre traditioner på kollegiet, der kan sætte sit præg på en ellers stille studietilværelse. Efterårsfest, fodboldturnering, interkol (interkollegial fest med tre andre små kollegier fra Indre By), keglebilliardturnering og meget andet fylder året rundt. Gamle alumner kommer ofte på besøg, enten for at hilse på eller for at deltage i julefrokost eller eksamensfest eller til andre tilbagevendende begivenheder, hvor de altid inviteres. Vartov går hurtigt i blodet på en.
Landsbyliv midt i hovedstaden
Når adressen er Farvergade, har man Rådhuspladsen som forgård og Strøget som shoppe-legeplads. Men det er livet inden for murerne, der er hovedattraktionen. Og det er der flere end kollegiet, der synes godt om. I Vartov-komplekset kan man finde både en kirke, en børnehave og fritidshjem; bygningen huser Grundtvig-Biblioteket og Grundtvig-Arkivet samt Center for Grundtvig Studier foruden et vælg af små kreative firmaer og folkelige foreninger, der har lejet sig ind i de gamle traditionsrige sale. Alle er med til at skabe det summende liv, der giver hyggelig landsbystemning lige midt i hovedstaden.
Kollegiets historie
Siden 1949 har der ligget et kollegium i Vartovs gamle bygninger, der tidligere også har huset et farveri, hospital og tugthus.